bahan :
300 gm tepung pulut
gule melaka dipotong kecil2
kelapa mude parut(kat egypt pakai kelapa kering jer...sedikit keras dan kasar n perlu direndam air pns dl)
10 helai daun pandan(dikisar dgn sedikit air) @ pewarna hijau
300 gm tepung pulut
gule melaka dipotong kecil2
kelapa mude parut(kat egypt pakai kelapa kering jer...sedikit keras dan kasar n perlu direndam air pns dl)
10 helai daun pandan(dikisar dgn sedikit air) @ pewarna hijau
cara :
- bancuh tepung pulut dgn air pandan @ pewarna sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
- ambik sebesar ibu jari dan leperkan.Bubuh gule melaka,tutup,gentel2 smpai jadi bulat n cumil.
- masakkan air smpai menggelegak.masukkan adunan yg siap dibuat tadi.
- angkat kuih bile dah timbul dan golekkan atas kelapa yg dh dicampur dgn sedikit garam.
2 comments:
kami pangil kuih buah melaka yg nie
owhh...ye keee...hihihi....tp klu panggil ondeh2 lg cumil...
Post a Comment