bahan tuk doh zaman 60-an :
500 gram tepung gandum
3 cawan air
stgh sudu garam dilarutkan dlm air
bahan tuk doh zaman 90-an:
500 gram tepung gandum
250 gram marjerin dipanaskan atau ley digantikan dgn minyak masak yg dipanaskan, butter dan crisco pun boleh..ikut suka ataupun snowbrand shorterning atau2 apa jenis minyak sayur..
stgh sudu garam dilarutkan dlm secawan air
bahan inti versi 1 :
500 gram kentang @ keledek dipotong dadu
sebiji bawang merah dipotong dadu
sebiji bawang merah,2ulas bawang putih,15 helai cili kering diblend
4 sudu besar serbuk kari dan beberapa helai daun kari
ley letak jugak isi ayam,daging etc
garam dan gule secukup rasa
bahan inti versi 2 :
500 gram kentang @ keledek dipotong dadu
sebiji bawang merah dan 2 ulas bawang putih diblend
sebiji bawang merah dipotong dadu
6 sudu besar serbuk lada hitam
garam dan gule secukup rasa
500 gram tepung gandum
3 cawan air
stgh sudu garam dilarutkan dlm air
bahan tuk doh zaman 90-an:
500 gram tepung gandum
250 gram marjerin dipanaskan atau ley digantikan dgn minyak masak yg dipanaskan, butter dan crisco pun boleh..ikut suka ataupun snowbrand shorterning atau2 apa jenis minyak sayur..
stgh sudu garam dilarutkan dlm secawan air
bahan inti versi 1 :
500 gram kentang @ keledek dipotong dadu
sebiji bawang merah dipotong dadu
sebiji bawang merah,2ulas bawang putih,15 helai cili kering diblend
4 sudu besar serbuk kari dan beberapa helai daun kari
ley letak jugak isi ayam,daging etc
garam dan gule secukup rasa
bahan inti versi 2 :
500 gram kentang @ keledek dipotong dadu
sebiji bawang merah dan 2 ulas bawang putih diblend
sebiji bawang merah dipotong dadu
6 sudu besar serbuk lada hitam
garam dan gule secukup rasa
cara tuk doh :
- uli tepung dulu bersama air dan larutan garam(versi 60-an) marjerin etc dan larutan garam (versi 90-an)
- bulatkan dan sedia untuk dicanai
cara tuk inti :
- panaskan minyak dan tumis sume bahan yg diblend smpai naik bau
- masukkan bahan2 len dan tambah sedikit air
- masak smpai kentang @ keledek lembut dan kering
- sedia tuk wat karipap
cara nak tau karipap cantik : bile digoreng kulitnya menggelembung sbgai tanda kerangupannya
1 comments:
wargh3x..kelako..ada versi 60an ngan 90 an...baguih2..sory terjah..i like blog hopping!
Post a Comment