Wat popia ni teramatlah mudah,org xberape nak pndai masak pon muley wat.Org sekarang klu nk makan suke beli jer yg dh ciap,tp klu saya lbh suke wat sndri.Kenyang lebih...gembira lebih...senang ati lebih.kan gitu??...hihihi....resepi ni dak2 egypt muley jugak wat,sbb kulit popia ni mmg mudah didapati di suq2 n supermarket yg xsuper.Klu org arab gunekan kulit popia ni tuk makanan tradisional mereka iaitu gulajh.berikut resepi popia goreng :
bahan :
10 keping kulit popia
stgh batang lobak merah(potong halus memanjang)
sebiji timun(potong halus memanjang)
2helai kobis(dihiris halus)
sebiji cili merah
sebiji bawang merah dan seulas bawang putih(dihiris)
sebiji telur ayam
garam dan minyak untuk menggoreng
cara-cara:
- sediakan inti.panaskan minyak.tumiskan bawang merah,putih n cili hidup.masukkan lobak,kobis,timun.pecahkan telur dan gaul laju2.Goreng smpai sume masak,letak garam dan klu perlu tambahkan air sikit.
- Ambil satu kulit popia,masukkan inti dan balut seperti biasa,hujungnya letak sedikit air sebagai pelekat.Ulang smpai habis.
- Goreng dgn minyak penuh.Api sederhana tuk menggelakkan kehangusan dan kebakaran popia.Siap dah....
0 comments:
Post a Comment