Semalam selepas seharian sebuk dgn urusan kuliyah n umah, saya perlu amik jalan mudah masak tuk jimatkan masa n tenaga.Selak2 peti es jumpe ikan cencaru.Yipppiii !!! memudahkan kerjaku.Maka dtglah idea ikan bakar cencaru n air asam.Cam biase la share citer kat sini :
bahan :
2 sudu besar asam jawa
sebiji limau nipis
sebiji bawang merah besar(separuh tuk blender n separuh tuk dihiris nipis)
3 biji tomato (dihiris)
3 biji cili merah idup (dihiris -- sepatutnye cili api,tp saya tukarkan ke cili hidup sbb cili hidup mase nk masuk musim n musim panas di egypt begitu pedddassshhh)
garam
2 sudu besar asam jawa
sebiji limau nipis
sebiji bawang merah besar(separuh tuk blender n separuh tuk dihiris nipis)
3 biji tomato (dihiris)
3 biji cili merah idup (dihiris -- sepatutnye cili api,tp saya tukarkan ke cili hidup sbb cili hidup mase nk masuk musim n musim panas di egypt begitu pedddassshhh)
garam
cara:
- ramas asam jawa dgn air suam untuk dptkan patinye
- blend pati asam jawa dan bawang
- masak dgn api yg kecil bahan yg dah d.blend bersama hirisan bawang,cili hidup,tomato.(Yang ade org xmasak air asam ni,tp saya selalu masak dulu supaya kepedasan cili meresap ke dalamnya.)
- masukkan garam,rasa dan hidangkan.
psssttt : cadangan hidangan boleh dimakan bersama ikan bakar seperti ikan cencaru bakar,ikan pari bakar dll.Semakin pekat air asam,semakin enak rasanye..
0 comments:
Post a Comment