Saya dilahirkan dr darah jawa + melanda,sbb melayu n belanda(kuarga ayah) dan darah siam + jawa(kuarga mama)...ahhaaa...banyak darah jawakan?soo...bykla makanan dr orang2 jawa...hihihi....Arwah ayah mama org siam,teramat-amatlah garangnye.Maka tersebutlah kisah bahawa,hihihi...arwah atuk nak makan sambal belacan.Arwah atuk suh mak long saya watkan....ketung...ketang di dapur,tada !!! siap ! but...arwah atuk xmo makan.huuu...dia suh mak long tumbuk lik sambal belacan tu smpai lada bebetul halus...alooo...ciannyeeee...Turun temurun sejarah tu diceritekan dlm kuarga kami.Kesimpulannyeee....nak wat kije,bagi sempurne yerr....
Bahan-bahan ( 1 mangkuk ):
1 cawan cili padi
1/4 cawan gula
1/4 cawan garam
1 sudu besar belacan
1 biji tomato
1/2 biji bawang besar
1/2 biji lemon diambil airnya
Sedikit air masak
Cara-cara :
-Bakar belacan selama 2 minit atau nampak garing dan hirisan bawang merah tanpa minyak
-Kemudian kisar semua bahan-bahan di atas
-Siap untuk dihidangkan makan ngan nasi putih,ulam-ulaman dll.
0 comments:
Post a Comment