Resepi pertame saya lemak cili api ikan keli atau leh ditukarkan cili api(sbb kat egypt xde cili api) kpd lada kering@cili hidup..resepi ni adalah peberet org tersayang saya.tp amat2lah mendukecitekan sbb saya xpenah berpeluang lg masakkan tuk die.Walaupon mama die lebih berbakat(mmg pon) tntg ikan keli ni,xsalah saya pon nak tunjuk bakat ...
Bahan
3 ekor ikan Keli
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 batang serai [ketuk]
20 biji cili api
2 ulas bawang merah
3 sm kunyit hidup
garam
Cara.
1. Ikan keli dibersihkan dan direndamkan dengan garam dan asam limau selama beberapa minit. Bilas lagi dan toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalm periuk dan masak dengan api perlahan.
3. Kacau sekali sekala supaya kuah tidak pecah minyak.
4. Bila nampak kuah nak mendideh masukkn santan pekat dan rasakan garam.
5. Kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minya.
6. Bila mendideh tutup api dan boleh hidangkan.
0 comments:
Post a Comment