-->

Cerita Cinta Fairuz & Fadzilla Hanim ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Fathimah AzZahra' . Mohd Fairuz

Lilypie First Birthday tickers

Laksa Penang Nujhi3

Bahan asas:
5 ekor ikan kembong (serdahana)
10 biji bawang merah (kecil)
6 biji cili merah
5 biji cili api
3 kuntum bunga Kantan
Seikat daun Kesom
Sekeping belacan
4 keping asam keping
garam secukup rasa

Hiasan:
(Di racik halus)
3 biji telur - di rebus
Cili merah & cili api
2 biji bawang merah (besar)
Sekuntum bunga Kantan
Sebiji timun




Cara-cara:

Ikan dibersih dan di rebus bersama 3 biji bawang merah, 2 keping asam dan garam secukup rasa selama 15 minit.
Ikan ditos dan disejukkan. Kisar cili merah, cili api, bawang dan juga belacan. Masukkan kesemua bahan yg telah dikisar kedalam periuk (bersama air rebusan ikan). Asingkan isi ikan dari tulangnya. Kisar isi ikan dan masukkan semua kedalam periuk.
Masukkan bunga kantan yang telah dibasuh dan di belah dua. Masukkan juga daun kesom. Tambah 3 keping lagi asam, dan garam secukup rasa. Api serdahana.

Rendam/celur mee Laksa. Toskan. Hiaskan bersama bahan-bahan yang telah diracik. Dan hidangkan ketika masih panas.



0 comments: