bahan :
- 2 ekor ikan tongkol sederhana besar atau ley digantikan ngan len2 ikan
- sebiji bawang besar dan 3 ulas bawang putih dihiris
- seinci halia dihiris halus
- 5 biji cili api ditumbuk halus atau boleh digantikan dgn cili kering
- 3 biji lada hijau dibelah dua tp xputus
- 5 sudu kicap lemak manis
- garam
- Bersihkan ikan dan goreng smpai kekuningan je dan asingkan.
- Tumis cili api yg dh ditumbuk tadi,bawang merah & putih dan halia dgn sedikit minyak smpai garing
- Masukkan kicap kemudian tambahkan stgh cawan air..masukkan juga ikan yg dh digoreng td.Biar smpai mendidih.
- Perasakan dgn garam..kemudian letak cili hidup td dan tutup api.Hidangkan.Boleh dihiaskan dgn hirisan daun sup dan bawang ;)
0 comments:
Post a Comment