Masakan nie org johor ngan pahang panggil pindang...tp kwn2 belah perak,kedah,kelantan panggil singgang.anda pulok ???Kalau mama saye ade 2 jenis resepi nie...satu pindang bersalin..n satu pindang serani.... Haaa...yg pindang saye nak bg resepi nie jenis pindang bersalin...klu ibu2 yg bersalin mmg nie antare juadah wajibnye....mudah dan segar je....
bahan :
6 ekor ikan kembong segar
2 biji bawang merah dan 4 ulas bawang putih dihiris
seinci halia dan seinci kunyit hidup dihiris
2 batang serai dititik
6 biji cili api atau digantikan dgn 3 biji lada hidup
garam
cara :
- Letakkan 4 cwn air dlm periuk kecil.
- Masukkan ikan,bawang merah & putih,halia, kunyit,serai dan garam dlm periuk yg dh isi air td.
- Biarkan smpai mendidih dan ikan sempurna masak.
- Rase dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment