Bahan doh 20 biji :
500 gram tepung gandum
1 stgh sudu yis dilarutkan dlm air suam
stgh cawan gula pasir dilarutkan dgn sedikit air
2 sudu susu tepung
1 suku cawan air biasa
4 sudu minyak
Cara tuk doh :
- satukan tepung,susu tepung,minyak,larutan yis dan gula
- tuangkan air biasa sedikit demi sedikit sambil sebatikan dan uli sehingga menjadi doh yg lembut
- bahagikan doh kepada 20 bebola kecil..letak atas dulang yg d.taburi tepung...biarkan 5-10minit
1 cwn gula + 3biji telur d.pukul smpai kembang
1 stgh cawan santan
2 sudu makan tepung jagung d.bancuh dgn sedikit air
1 cwn gula + 1 cwn air d.buat gula hangus dan sejukkan
Cara tuk sekaya :
- campur sume bahan d atas
- masak dgn api sederhana panas dan kacau hgga pekat/mendidih (dlm 20 minit)
- tambahkan pewarna ikut suka
Cara membentukkan pau :
- ambil doh yg dah d.bulatkan td...leperkan dan isikan sekaya
- tutupkan..bulatkan dan kemas2kan pau...letak atas plastik @ daun pisang.buat smpai habis
- panaskan periuk kukus...kukus dlm 5-7 minit
- sedia tuk d.hidangkan dgn teh O @ kopi O...heee...
0 comments:
Post a Comment