bahan tuk 8 orang :
- mee kuning 1kg ( dicelur ) @ digantikan dgn makarona ( rebus dgn minyak n sedikit kunyit serbuk )
- stgh kilo ayam dipotong kecil
- 2 biji bawang merah,2 ulas bawang putih dikisar
- 1 senduk cili boh
- rempah kari 4 sudu besar
- cengkih,kayu manis,bunge lawang,buah pelaga ( 4 beradik)
- 3 batang lobak merah
- 3 biji tomato
- asam keping
- semangkuk santan
- garam n gule
bahan hiasan :
- 3 biji telur direbus
- sepokok sawi dicelur
- 3 batang cili hidup dihiris
- sedikit daun sup
cara :
- panaskan minyak dan tumis bawang putih n merah,cili boh yg dah dikisar dan 4 beradik smpai naik bau
- bancuh rempah kari dgn sedikit air tuk dijadikan paste dan masukkan
- masukkan ayam,lobak merah n sedikit santan,gaul smpai sebati dgn bahan tumisan...biar smpai ayam n lobak merah empuk
- tambahkan lebihan santan,sedikit air dan asam keping
- bile dh mendidih...masukkan tomato,gule dan garam...rase secukup rase
- hidangkan bersama telur,sawi,cili hidup dan daun sup
cadangan : slalunye mee kari ngan seafood tp tuk sesiapa yg alergic seafood,ley gune ayam.
0 comments:
Post a Comment