Resepi yg agak mudah n kdg2 menguji kesabaran..hihi...klu lempeng saye suke makan ngan kari ayam mamak sebab kari ayam mamak ni xpakai santan dan agak pekat.meh cube...
bahan lempeng :
250 gram tepung gandum
50 gram kelapa parut
5 cwn air
garam dan gule
sedikit minyak masak
cara wat lempeng :
- tepung,kelapa,air,garam,dan gule diblend untuk mendapat hasil bancuhan yg rata dan halus
- tuangkan sesudu minyak masak dan ratakan di kuali
- masukkan sesenduk adunan tepung tadi dan leperkan menjadi bulat ngan menggunakan belakang senduk
- klu lempeng terlekang dr kuali sendiri,tu tandenye dah garing.balik2kan dan angkat..
bahan kari ayam mamak :
sekilo ayam dipotong kecil2
2 biji bawang merah besar
4 ulas bawang putih
25 tangkai cili kering
satu pelepah daun kari
4 beradik ( kayu manis,bunge lawang,cengkih,buah pelaga )
2 biji kentang dipotong 8
2 peket rempah kari baba's
3 keping asam keping
gule dan garam ( boleh juge ditambah kiub ayam )
cara wat kari ayam mamak :
- kisar bawang merah,putih dan cili kering smpai halus
- panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar,rempah kari baba's,4 beradik dan daun kari smpai kekuningan dan naik bau
- masukkan ayam,kentang,asam keping,dan secawan air...gaul smpai rata...
- selepas 3 minit tambah semangkuk air dan tutup periuk smpai ayam n kentang empuk,dan kari menjadi pekat
- tambahkan garam dan gule,rase secukup rase...hidangkan....
0 comments:
Post a Comment