Last week saya dah mule final xam....so on the same time smpai turn saya tuk masak- memasak,mujur bahan-bahan ni is already in my freazer since beberapa ari lepas...lets start with the bahan-bahannye...
bahan :
1kg ikan keli sederhana besar
3 biji bawang besar,4 ulas bawang putih dikisar lumat
cili kering dibohkan
sedikit air asam jawa atau beberapa keping asam gelugor
garam,serbuk kunyit,gula
cara :
- bersihkan ikan keli,potong dan rendam dgn limau nipis dan tepung gandum beberapa minit utk menghilangkan lendir dan hanyir....
- gaulkan ikan keli yg dah bersih dgn serbuk kunyit dan sedikit garam...sedia utk digoreng...
- tumis bawang2 n cili kering... kacau smpai sambal pecah minyak ( klu nak tau..sambal akan naik minyak n warna sambal jadi gelap sket)...tuangkan air asam jawa...
- sebiji bawang merah dimayang bulat dimasukkan...tambah gula dan garam,rasa n pastikan cukup masam,manis dan masinnye...
- hidangkan ikan keli goreng di dalam pinggan dan tuangkan sambal ke atasnyee...
nasihat : ketika mencuci ikan...pastikan insang n darah (slalu ikan keli sedikit rumit tuk dibersihkan ) dibuang bersih.
0 comments:
Post a Comment