Kali ni punye post ade kekurangan cikit sbb slalunya sambal udang sedap klu de petaiKat egypt bau petai pon xde...cedeykan??Resepi ni mudah,enak n sume org dh tau...tp saje saya nak letak jugok resepi ni kat sini...sambal udang tanpa petai...hihihi...n cam slalu..samat mencube...
bahan :
udang segar(saiz mengikut keperluan)
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah besar(sebiji dimayang bulat...2biji lg blend)
2 keping asam keping @ ley digantikan dgn stgh cawan air asam jawa(kuantiti ley agak-agak)
minyak,gula,garam
* ley gune belacan klu suke
udang segar(saiz mengikut keperluan)
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah besar(sebiji dimayang bulat...2biji lg blend)
2 keping asam keping @ ley digantikan dgn stgh cawan air asam jawa(kuantiti ley agak-agak)
minyak,gula,garam
* ley gune belacan klu suke
cara :
- panaskan sedikit mnyak dan masukkan cili kering,bawang putih dan bawang merah yg sudah dikisar smpai garing,pecah minyak dan naik bau.
- tambahkan sedikit air...masukkan sedikit gula dan udang
- gaul smpai udang kemerahan masak dan kemudian tambahkan garam
- masukkan air asam@asam keping....biar menggelegak n masukkan bawang yg dimayang bulat....biar smpai sambal pekat ikut suke jenis kepekatan.
- hidangkan ngan nasi putih n jgn lupe bace doa makan..sile2 (trademark Mr.Fairuz ) hihihi....
0 comments:
Post a Comment