-->

Cerita Cinta Fairuz & Fadzilla Hanim ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Fathimah AzZahra' . Mohd Fairuz

Lilypie First Birthday tickers

^◡^

Nak jeleskan pengunjung.Nie cik ct yg banjer..kek n halawiyat yg dlm die ade kelape,lemak susu,kismis.







kek yg cumil...satu strawberry..satu cekelat....



Seperti yg dijanjikan...saye nak kongsi bersame penyebab blog nie lame x berupdate.Ade je amik gambo² resepi tp xde mase sgt nak up kat sini.Hobi baru merangkap kije baru adelah menyulam manik kat baju.Meh lihat hasil kerastangan saye nie....



Teratai Menjalar kat bawah baju n lengan





Baju cik Siti NurBaya,seorg yg amat takut dgn sulaman yg heavy sgt.So die request wat manik lilit tocang je.Senang x yah pikirkan design...hi³....



Manik tabur tuk baju sndri..

Soto Ayam

Lame benau x update blog sbb ade kije yg menyebabkan saye terleka...hi²...I-allah post akan dtg saye akan citekan sbb blog nie x update.

Kalau kat mesia...suri rumah akan menggunakan nasi impit ADABI segera,yg mane tggal rebus je.Tapi kat sini mane la nak carik nasi impit ADABI segera tu kan...Meh nak bagi care² manual wat nasi impit...



1) Nasi impit :
  1. Basuh 2 cawan beras...Masukkan secawan beras yg dh d.basuh td ke dalam plastik dan selebihnye ke dalam plastik lain la...
  2. Lebihkan dlm anggaran 2 jari,kemudian stapler rapat².
  3. Cucuk² plastik dgn garfu sebanyak mungkin.
  4. Rebus smpai bbetul masak,sejukkan baru lah boleh dipotong.




2) Bersihkan stgh ekor ayam dan goreng..Kemudian siat² isinya mcm dlm gambar.Asingkan tulang.

3) Kuah Soto( kat mesia ley gune rempah soto siap je ) :
  1. Buka sup bunjut dan kisar isinye untuk rase yg lbh hebat.
  2. Tumis bawang merah,bawang putih smpai kekuningan.Masukkan sup bunjut yg dah kisar halus td dgn air,kiub pati ayam dan tulang yg d.asingkan td.Kalau suke boleh juga tambahkan ayam cincang.Perasakan dgn garam.
4) Sambal kicap :
  1. Kisar 8 biji lada atau cili api bersame sebiji bawang putih,sedikit bawang goreng dan kicap lemak manis.Lagi sedap klu bawang putih tu goreng dulu.
  2. Tambahkan juge stgh sudu gula.Perahkan sedikit limau kasturi atau limau nipis dan ratekan.


~ Hidangkan soto seperti dlm gambar bersame bawang goreng,daun sup dan daun bawang


Bubur Nasi Berlauk (",)~

Selalu bubur nasi mkn time sakit or tuk baby yg masuk 6bln lbh kan....tp bubur nasi boleh jugak d.jadikan sajian biase....Ataupon sajian utk org sudah kehabisan beras....ehheee....x de laaa....So klu nk try wat...wat lah...best jugak la n nie antare peberet....




Bahan & cara² :
  1. Untuk bubur = basuh secawan beras dan masak beras dgn sedikit garam cam msk nasi tp bykkan air smpaila beras tu pecah dan kembang jadi bubur.
  2. Untuk telur hancur = Hiriskan bawang besar dan cili hidup...Tumiskn dgn sdikit mnyak dan tambah garam...agak² dh naik bau,pecahkn telur dan kacau smpai telur hancur.
  3. Rebus telur asin
  4. Untuk begedil = Stgh kilo daging lembu hancur,4 biji kentang(d.rebus dan lenyek),garam,3 sudu serbuk lada hitam@lada putih,bawang goreng dicampur dan diuli.Kemudian bentukkan bulat2 jadi bebola.Pecahkan & pukul 2 biji telur ayam dgn sedikit garam.Panaskan kuali....golek²kan bebola dlm telur dan goreng dgn api sederhana.
  5. Untuk sayur goreng = Gorengkan seikat kangkung atau sawi dgn lobak masin dan sedikit bawang²...kat egypt pakai khos (cam sawi jugak....tp kdg2 tgk cam rupe salad)
  6. Hidangkan....
Favourite ct nurhaliza strawberry cekelat ehh??? Tapi nie nak tunjuk care2 kami menolong menghabiskan strawberry kat egypt yg disebabkan penawaran melebihi permintaan...nie la antare faktor kami sehat....erkkkk.....



Strawberry campur mayonis...Rase cam eskem strawberry,x pon cam coktail....nyummmm².......



Nie pulok strawberry yg d.potong slice...letak gule,gaul² pastu mkn laaa...hihihi.....

Udang Bercili Limau Nipis (",)~



Bahan :

stgh kilo udang sederhana besar
sebiji limau nipis
gula dan garam

Bahan kisar :

6 biji cili merah dibuang biji
sebiji bawang besar dan 3 ulas bawang putih
1 inci halia dan kunyit

Cara :
  1. Goreng udang stngah masak dan asingkan.
  2. Tumis bahan kisar dgn api sederhana smpai betul2 garing untuk elak dpd cili rase pahit.
  3. Bile tumisan dah betul2 garing,masukkan garam,gula dan rase.
  4. Masukkan udang yg dah digoreng tadi kemudian perahkan limau nipis.
  5. Gaul smpai sebati dan angkat tuk dihidangkan.
  6. Rasailah kelazatan dan keharuman limau nipis tadi ;)

Bakso (",)~




Kawan serumah yg wat....kami tlg gentel2 bakso tu je..Tu yg terpengaruh smpai wat betuk love....ala² kat cerita KCB tu...bakso cinta...hihihi....Kat mesia ade mee bakso tu sndri....tp kami tukar pakai makarona jew...huhhu....

Bahan & cara tuk kuah :

  1. Sebiji bawang merah dan bawang putih dihiris & ditumis
  2. Bancuh rempah sup & basuh sup bunjut...masukkan selepas tumisan bawang td naik bau
  3. Letakkan garam,rasa dan kecilkan api...biarkan mendidih....
Bahan & cara tuk bebola :
  1. Stgh kilo daging ayam dihancurkan (boleh juga guna daging lembu )
  2. Segenggam bawang goreng dan sedikit garam digaulkan dgn daging ayam hancur td
  3. Bentukkan bahan td mengikut citarasa anda...hehehe....
  4. Selesai bentukkan....masukkan bebola tu dlm kuah mendidih td
  5. Biar bebola dlm kuah td dlm tempoh 4-5 minit
Bahan & cara utk telur :
  1. Rebus telur & ambil "bahan siap" yg nak d.bentuk bebola td....
  2. Telur rebus tu....asingkan kuning dan putihnye....
  3. kuning telur tu....salutkan dgn bahan "bahan siap" bebola td...
  4. Masukkan dlm kuah mendidih td....biar 4-5 minit(agak2 dah masak)...boleh belah spt dlm gambar...


Kami makan bakso dgn sambal kicap.Asal bakso makan ngan sambal merah.Anda boleh hidangkan bakso dgn hiasan bawang goreng.