-->

Cerita Cinta Fairuz & Fadzilla Hanim ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Fathimah AzZahra' . Mohd Fairuz

Lilypie First Birthday tickers

Udang Ketak Cili Padi (",)~

Perjalanan kami ke pasar ari ni dpt hasil yg agak memuaskan...heee...udang ketak atau dikenali sebagai udang lipan atau juge udang mentadak,cume 5 Geneh sekilo....dgn hasil inilah,maka menjadi santapan tghari kami...ari ni xmo letak resepi...tp nak letak gambo je...hee...



wajah2 udang dlm acara lumba jalan kaki peringkat dapur...




ini hasilnyee...udang ketak masak lemak cili padi...cedapppp....

Tahukah Anda Tentang Epal Hijau Yg Masam Ittew ?? (",)~





Tahukah anda, Malaysia kini mempunyai ladang epal hijau? Mungkin ada yang menjawab - tentulah ada di Cameron Highlands! Tapi, adakah anda tahu bahawa epal hijau juga turut ditanam di Sarawak? Ya, pada masa kini, epal hijau juga turut ditanam di Ladang Kampung Buduk Nur, Ba Kelalan di Sarawak. Ladang yang luasnya 10 hektar ini diusahakan oleh suku kaum Lun Bawang atau dikenali sebagai Orang Gunung.

Epal hijau kaya dengan zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A, vitamin B dan serat.


Berikut adalah beberapa kelebihan dan khasiat epal hijau yang perlu kita ketahui:

1. Membantu mencegah pembinaan kolestrol dalam dinding salur darah.

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Membantu kesihatan membran paru-paru.

4. Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.

5. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolestrol darah.

6. Membantu mengekalkan berat badan.

7. Mengurangkan tekanan penyakit asma.

8. Mengurangkan risiko barah.

9. Adalah digalakkan untuk memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.

10. Untuk mereka yang mempunyai masalah sembelit atau sistem penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri dan minum setiap pagi sebelum sarapan. Amalan ini dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau sememangnya merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.

11. Untuk kesegaran kulit wajah pula, potong epal hijau dan rendamkan seketika dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan hirisan epal hijau tersebut di atas muka dan biarkan selama 15 minit. Pasti anda dapat rasakan kesegarannya dan jika diamalkan selalu boleh melicinkan kulit muka.


Sumber dari : http://mysantaicafe.blogspot.com/2008/11/tahukah-anda-kelebihan-epal-hijau.html

Puding Koktel Berkuah Ayu (",)~

Santapan nie amat berselere klu dihidangkan mase summer cam skang nie...bayangkan panas yg mencapai 3+ darjah celcius n ley hampir ke 4+ darjah celcius...kot...hihihi...,tibe2 ade hidangan sejuk depan mate....mesti xdpt bayangkan zuppp tu kan?? heeee....jum2 nengok bahan2 n care nak watnye....




Bahan ( tuk 8 org ) :


bahan puding :
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1cawan stgh gula
  • 5 cwn air
  • 1 cawan susu cair
bahan kuah :
  • 1 stgh kg susu cair (camne ye...kat egypt susu pakai kg...kat mesia agak2 je le...hihiihi..)
  • 2 cawan air buah-buahan dlm tin
  • stgh cawan gule
  • 2 cawan air putih
bahan hiasan :
  • buah-buahan dlm tin...ley letak nata de coco(kat egypt tada...sobb...sobbb..)
  • epal,strawbery,pisang etc
  • sumi atau jeli
Cara - cara :

cara tuk puding:
  • masukkan sume bahan,gaul smpai sebati atas api yg sederhana smpai pekat n likat
  • angkat dan tuangkan dlm bekas yg bersih...bile hampir sejuk,masukkan dlm peti sejuk
cara tuk kuah:
  • panaskan air masak,air buah-buahan,gule dan susu smpai gule hancur je ye...
  • biarkan sejuk...lg bagus disejukkan dlm peti ais
Cara penyediaan:
  • potong puding dan jeli@sumi mengikut citarasa dan masukkan dlm mangkuk
  • tambahkan buah-buahan
  • tuangkan kuah atasnyee...sedia untuk disantap...

Ikan Keli Belada (",)~


Last week saya dah mule final xam....so on the same time smpai turn saya tuk masak- memasak,mujur bahan-bahan ni is already in my freazer since beberapa ari lepas...lets start with the bahan-bahannye...

bahan :

1kg ikan keli sederhana besar

3 biji bawang besar,4 ulas bawang putih dikisar lumat

cili kering dibohkan

sedikit air asam jawa atau beberapa keping asam gelugor

garam,serbuk kunyit,gula

cara :

  1. bersihkan ikan keli,potong dan rendam dgn limau nipis dan tepung gandum beberapa minit utk menghilangkan lendir dan hanyir....
  2. gaulkan ikan keli yg dah bersih dgn serbuk kunyit dan sedikit garam...sedia utk digoreng...
  3. tumis bawang2 n cili kering... kacau smpai sambal pecah minyak ( klu nak tau..sambal akan naik minyak n warna sambal jadi gelap sket)...tuangkan air asam jawa...
  4. sebiji bawang merah dimayang bulat dimasukkan...tambah gula dan garam,rasa n pastikan cukup masam,manis dan masinnye...
  5. hidangkan ikan keli goreng di dalam pinggan dan tuangkan sambal ke atasnyee...

nasihat : ketika mencuci ikan...pastikan insang n darah (slalu ikan keli sedikit rumit tuk dibersihkan ) dibuang bersih.

Kebaikan madu (",)~



1. BAYI/KANAK-KANAK:

a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.
c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.

2. IBU MENGANDUNG
a. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
b. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.

3. ANAK DALAM KANDUNGAN

a. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam madu dapat membunuh kuman-kuman.
b. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan menguatkan janin.
c. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh kuasa dalam madu asli.
d. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
e. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.

4. BAGI BAYI YANG BARU LAHIR

a. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
b. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.
c. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
e. Mengelak dari kembung perut bayi.

5. BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

a. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.
b. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.

CARA MENGGUNAKANNYA

1. Tukar atau kurangkan penggunaan gula kepada madu dalam penyediaan minuman harian.
2. Campurkan sedikit madu ke dalam air suam sebagai minuman.
3. Campurkan madu di dalam segala persediaan membuat kuih/masakan. Keharuman madu akan menawan selera anda.
4. Jika batuk atau lelah, minum satu atau dua sudu madu. Jangan dicampur dengan ais. (Berhati-hati jangan tersedak)
5. Untuk memulihkan tenaga, campurkan telur ayam kampung dengan sedikit madu. Dikacau kemudian diminum.
6. Campurkan sedikit madu ke dalam minuman kanak-kanak, kanak-kanak akan lena dengan nyenyak.
7. Minumlah sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi untuk kesegaran sepanjang hari.
8. Penyakit mata, Titiskan sedikit madu pada mata.
9. Sapu pada kesan gigitan atau sengatan serangga berbisa.

6.Untuk Kecantikan Wanita

1.Sapu madu sebelum tidur setiap hari di bibir untuk dapatkan hasil bibir yg menawan.
2.Campurkan madu dan beberapa titis limau nipis dan sapukan ke muka sebagai masker,biar sampai kering kemudian basuh dengan air suam.Amalkan selalu untuk mendapat hasil kulit yg mulus.

Tag Dari Cik Riena (",)~



First time kene tag,btw thanks ya...saye cube ye wahai cik Riena...


Tanda

1-tanda kamu badmood ? -->

2-tanda kamu marah?? --> (membebel cam cik kiah..hihi..)

3-tanda kamu sinting? --> maaf saye xpaham perkataan tu...huhu...

4-Tnda2 kamu malu --> ( larik nyuruk blakang org...xpon blakang pa pe la..heee..)

5-tanda2 kamu sedang cemburu -->

6-tanda2 kamu sedang sedih --> ( kuat mkn n xrisau if over weight..lalala..) n...

7-tanda2 kamu gembira -->

APA

1-Apa warna baju kamu pakai sekarang --> ( biru )

2-Apakah kamu termasuk dalam orang yang suka shopping? --> dolo2 la...skang saye syg wett...ley x?hee...

3-Apa ingin kamu lakukan sekarang?--> pat2 abis final xam..pastu ley mkn angin...lala...

4-Apa rase di hati kamu sekarang? --> sshnye nak jwab tag ni,manyak pulok tu...

BILA

1-bila pertama kali kamu dilahirkan di dunia? --> _ _ . _ _ . 1986

2-Bila saat terindah dalam hidup kamu? --> ntah...xmo bitau...:sweet_21:

3-bila kali terakhir kamu dimarahi ibubapa --> ntah jugok...

4-Bila kamu akan married? --> p tanye Mr Fairuz...lalala..

BAGAIMANA

1-Bagaimana jika ada orang buat kamu sakit ati? --> biar je la..nnt lelame dia akan dtg sndri mintak maaf...

2-Bagaimana jika ada orang cakap kamu lawa/hensem? --> penah ke??

3-Bagaimana jika ada teman kamu meninggalkan kamu? -->

4-Bagaimana jika ada orang tidak sukakan kamu? --> cedey gak...lelame jd malu nak berhadapan ngan org tu sbb dia xsuke kite...huhu...

5-Bagaimana jika kamu bangun tido, kamu di kelilingi api? --> Nauzubillah...huu...:sweet_6:

6-Bagaimana jika kamu keseorangan?

SIAPA?

Selesai sudah...skang giliran...ting...ting... :

1- ZATI
2- ROS
3- KAK CHOMEYL
4- WUMETKU
4- SESAPE YG SUDI JAWAP....