-->

Cerita Cinta Fairuz & Fadzilla Hanim ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Fathimah AzZahra' . Mohd Fairuz

Lilypie First Birthday tickers

Budu (",)~

Sik masak je...saya saje nak letak ramuan budu klu nak mkn ngan nasi.Budu sedap jugak mkn ngan telur rebus xpon cicah ngan gargil(ulam mesir).waahhh...cam org klate...hihi..


.

bahan :


budu ( ley beli kat hostel anak2 negeri bg student egypt..paling sedap budu kat hostel ganu)
sebiji bawang merah besar
sebiji limau nipis
2 biji lada merah dan cili api ( klu yg baru smpai dr mesia,ni la untung bawak cili api )

cara :
  • hiris bawang merah dan lada
  • letak 2 sudu budu,perahkan limau nipis dan letak cili api,hirisan bawang dan lada
  • gaul smpai rata

Sotong Goreng Bersalut Tepung (",)~



bahan :

500 gm sotong

4 biji telur

sedikit rempah kari

tepung gandum

tepung beras

sedikit garam

minyak untuk menggoreng


cara :

  • bersihkan sotong dan potong ikut citarasa
  • pukul telur dgn garam
  • gaulkan tepung gandum,tepung beras dan rempah kari,klu nak lagi pedas ley tambah lada sulah
  • celupkan sotong dgn telur yg sudah siap dipukul td( mesti celup ngan telur,klu x nnt xmelekat ngan tepung ) ,kemudian celup pula ngan campuran tepung2
  • goreng smpai kuning keemasan dgn api yg sederhana dlm kadar masa 3minit.klu lame sgt nnt liat
cadangan : ley dimakan ngan sos saje @ ngan nasi kerabu @ nasi putih dll...

Sambal Udang Tanpa Petai (",)~




Kali ni punye post ade kekurangan cikit sbb slalunya sambal udang sedap klu de petaiKat egypt bau petai pon xde...cedeykan??Resepi ni mudah,enak n sume org dh tau...tp saje saya nak letak jugok resepi ni kat sini...sambal udang tanpa petai...hihihi...n cam slalu..samat mencube...

bahan :

udang segar(saiz mengikut keperluan)
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah besar(sebiji dimayang bulat...2biji lg blend)
2 keping asam keping @ ley digantikan dgn stgh cawan air asam jawa(kuantiti ley agak-agak)
minyak,gula,garam

* ley gune belacan klu suke

cara :

  1. panaskan sedikit mnyak dan masukkan cili kering,bawang putih dan bawang merah yg sudah dikisar smpai garing,pecah minyak dan naik bau.
  2. tambahkan sedikit air...masukkan sedikit gula dan udang
  3. gaul smpai udang kemerahan masak dan kemudian tambahkan garam
  4. masukkan air asam@asam keping....biar menggelegak n masukkan bawang yg dimayang bulat....biar smpai sambal pekat ikut suke jenis kepekatan.
  5. hidangkan ngan nasi putih n jgn lupe bace doa makan..sile2 (trademark Mr.Fairuz ) hihihi....